De juiste studiekeuze

Heel veel jongeren vinden het moeilijk om de juiste studiekeuze te maken. Dat blijkt ook uit onderzoek: 1 op de 3 stopt of switcht in het eerste jaar. En daarmee maak je extra kosten, je verliest tijd en het moeilijke kiezen begint weer opnieuw. Vaak met meer twijfel, want hoe weet je dan nu ‘of dit het dan wél is’ .

Wat je nodig hebt om een goede keuze te maken? Vooral jezelf heel goed kennen!
Als je jezelf goed kent, dan weet je veel beter wat bij jou past en wat niet.  En daarmee bedoel ik: Waar heb je aanleg voor en ben je goed in? Wat vind je echt interessant? Wat motiveert jou? Hoe leer jij gemakkelijk? Wat voor persoon ben jij?

Meer over het studiekeuze-traject vind je hieronder.

In de 8 jaar dat ik dit inmiddels doe, heb ik vooral ervaring met jongeren tussen de 18 en 23 die de middelbare school afgerond hebben. Velen daarvan waren gestart met een studie en ontdekten dat dat niet de juiste keuze voor hen was. Velen hadden een tussenjaar met het idee daarna aan iets nieuws te beginnen maar kwamen in dat jaar niet goed verder met hun keuze. De laatste jaren begeleid ik ook jongeren met ADHD, ADD en een hoge sensitiviteit in het maken van een keuze die bij hen past.

Studiekeuzeadvies voor MBO, HBO of Universiteit

Wil je een vervolg-opleiding gaan volgen maar je weet nog niet welke? Twijfel je nog tussen MBO of HBO, of HBO of Universiteit? Geen punt. Als je nog geen idee hebt omdat je heel veel leuk vindt, of juist omdat je niks lijkt te kunnen vinden wat je interessant vindt: daar ben ik voor. Ik help je graag.

Hoe het over het algemeen werkt: we hebben 3 gesprekken en je werkt tussendoor aan opdrachten en vragen die ik je stuur. Deze bespreken we in onze gesprekken. Hierdoor komen we er achter wat jou interesseert, wat jou motiveert, waar je van nature goed in bent (je talenten) en hoe jij bent als persoon. Jij leert jezelf veel beter kennen. Op basis daarvan bepalen we wat voor soort werk en welke beroepsrichting goed bij jou past. Ik kijk daarbij ook naar de kansen op de arbeidsmarkt.

Gemiddeld voeren we één gesprek per 7 tot 10 dagen, afhankelijk van hoe jouw week er uit ziet en hoe veel tijd je nodig hebt voor de opdrachten. Ook als je op korte termijn een studiekeuze moet maken voor een opleiding, kan dit dus.

In de 3 sessies is ook een studiekeuze-interesse-test en een persoonlijkheids-analyse opgenomen. En dat is natuurlijk niet zo’n gratis simpel testje met een uitslag waar je niks mee kunt…. In de interesse-test zijn alle opleidingen in Nederland opgenomen. De persoonlijkheidsanalyse geeft op een aantal dimensies aan hoe jij bent, waarmee we nog beter kunnen kijken wat voor werk en dus studie bij jou past.

Gesprekken vinden plaats in mijn kantoor in Zwolle of mijn kantoor in Vroomshoop. De kosten voor een traject met 3 sessies, persoonlijkheidsanalyse en studiekeuze-interessetest zijn 595 euro inclusief BTW. Een kennismakingsgesprek is altijd gratis en vrijblijvend en je kunt natuurlijk je ouders of een andere betrokkene meenemen naar de kennismaking.

Als dit je aanspreekt: neem contact met me op, dan plannen we een kennismakingsgesprek. Je kunt dan vertellen hoe je situatie precies is en ik zal duidelijk aangeven wat ik voor je kan doen en hoe ik je kan helpen om te ontdekken wat bij jou past.