wat-zou-jij-echt-willen

Wat zou jij ECHT graag willen doen? 

Share 0 Likes 2

Als ik mensen vraag wat ze ECHT graag zouden willen doen, wat ze zouden doen als echt alles zou kunnen – ongeacht financiën, ongeacht je opleiding of achtergrond, ongeacht wat mensen in je omgeving ervan zouden vinden, ongeacht wat dan ook – dan loopt het vaak zo:

 • Eerst is het best moeilijk om iets te bedenken.
 • Dan komt er iets als: die ene vakantiereis naar huppeldepup, die geweldige opleiding, heerlijk uitgebreid gaan shoppen, die dure… aanschaffen, tijd hebben om eens eindelijk….., een ander enorm verrassen met iets groots.
 • En dan gebeurt het, raken ze op stoom, staren ze vaak wat voor zich uit en komen de echte hartsverlangens naar boven: wonen in een ander land, het huis verkopen en met een camper gaan rondreizen, een bed & breakfast beginnen, werken met mensen die…. (iets betekenen voor anderen), van een hobby je werk maken, vrijwilligerswerk gaan doen in Afrika, eigen bedrijf starten (in iets wat uitdaging en/of voldoening geeft).

Pretlichtjes in hun ogen, zachte glimlach op hun gezicht, rode wangen, ze zien het al helemaal voor zich. Ahhhhhh wat zou dát fantastisch zijn!

En dan…….REALITYCHECK !!!!!!!!!!!!
Na een paar minuten komt de onvermijdelijke JA MAAR.

 • de hypotheek
 • de kinderen
 • de familie
 • de partner
 • de economie
 • de opleiding
 • de taal
 • de financiën
 • de timing

Herkenbaar? Heb jij ook een droom, hartsverlangen, en ook een JA MAAR?
Niet een excuus omdat je niet durft (daar schreef ik eerder een andere shortblog over), maar een goede reden waardoor je niet het roer om kunt gooien.
Plan A lukt dus NU niet, tijd voor Plan B!

Plan B

Kijk wat de kern is van jouw verlangen. WAAROM wil je bijvoorbeeld reizen? Is dat de natuur die je graag wilt beleven, of is dat het ontmoeten van mensen met totaal andere achtergronden, of het avontuur van elke dag kunnen kiezen waar je heen gaat en wat je gaat doen, of is het eenvoudiger leven zonder veel spullen, verantwoordelijkheden en dingen die je moet onderhouden en regelen?
WAAROM wil je graag iets betekenen voor mensen in Afrika? Zou je dat ook kunnen vinden in vrijwilligerswerk of werk in Nederland?
WAAROM die B&B? Mensen blij maken? In de watten leggen? Of je eigen baas zijn? Of….. of….. ?
Zou je wat het voor jou is, ook in je huidige werk of privé kunnen integreren?

Afhankelijk van het antwoord op de vraag WAAROM, kun je ook vandaag beginnen met meer dingen doen die je eigenlijk graag wilt doen. Gaat het je om de natuur: plan een tripje dichterbij huis in de natuur. Gaat het je om elke dag minder gepland en geregeld leven? Kijk dan of je daar in je vrije tijd meer mee kunt doen in plaats van alles vol te plannen met afspraken en things to do. Gaat het je om mensen in de watten leggen en een heerlijke tijd bezorgen? Kijk of je een dag kunt organiseren voor mensen in je familie of vriendenkring!

Dit is Plan B. Lukt altijd! En je wordt er NU al meteen blijer van!
En ondertussen kun je werken aan plan A, je lange termijn-plan.
Je kunt alvast Italiaanse les nemen. Je kunt alvast onderzoek doen. Je kunt alvast schetsen maken. Je kunt alvast een reisplan maken. Je kunt alvast een korte cursus gaan volgen. Je kunt alvast uitzoeken waar je die ene opleiding kan volgen. Je kunt alvast gesprekken gaan voeren met B&B eigenaren om tips te krijgen. Je kunt alvast een website-ontwerp of ondernemingsplan maken. Je kunt ALTIJD alvast iets doen!

Elizabeth Gilbert, de schrijfster die haar eigen “roer-om-reis” beschreef in haar boek ‘eat pray love’  kreeg ook veel vragen van mensen die zo’n reis onmogelijk achtten voor zichzelf, en wilden weten of zij nog een tip had voor hen.
In dit fragment (3 minuten) geeft ze een mooi voorbeeld van iemand die niet het roer volledig om kon gooien, maar wel iets deed om op langere termijn haar plan waar te maken.

En daar word je ook gelukkiger van: weten dat je iets doet om je plan te realiseren. Weten dat je ergens naar toe werkt, het realiseren van jouw wens. Want die heb je niet voor niets.

Veel succes en plezier ermee!

En:
wil jij met mij werken aan jouw plan? Plan A of Plan B? Neem contact met me op! Ik ben benieuwd.

Hartelijke groet,
Hanneke

Related Posts

2 Comments

 • greet lagache
  25 november 2016

  Hallo
  Ik wil zoveel en weet niet aan wat eerst beginnen..

 • hanneke
  29 november 2016

  Beste Greet,
  dat kan inderdaad ook lastig zijn!
  Je kunt dit op verschillende manieren aanpakken. Kiezen op basis van haalbaarheid. Of kiezen op wat je het ALLERliefst wilt.
  Of kijk wat op het snijvlak zit van:
  1. waar je goed in bent
  2. wat je graag wilt
  3. waar werk in is (banen of waar je klanten voor kunt vinden als ondernemer).
  In dit snijvlak kun je voldoening, succes en plezier hebben. win – win – win.

  Succes ermee!
  Hartelijke groet, Hanneke

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *