angst-en-moed

Over angst en moed

Angst is bijna altijd een thema bij mijn klanten in de loopbaantrajecten, en ook bij de ondernemers die ik begeleid. Veel mensen zijn al een tijd lang erg ongelukkig met hun werk voordat ze actie nemen. Waarom ze niet eerder actie nemen? 1 woord. Angst.

  • Om te verliezen wat je nu hebt, ook al is dat wat helemaal niet goed werkt voor jou
  • Voor het onbekende: wat zou je dan gaan doen? En hoe zou dat zijn?
  • Om een verkeerde keuze te maken, om te falen. Voor jezelf of voor mensen om je heen.
  • Financiële angst: in verandering zit vaak een financieel risico. Wat als je overstapt in je organisatie – of daarbuiten en er komt dan een reorganisatie? Wat als je je bedrijf opstart of andere keuzes gaat maken in je bedrijf en dat loopt niet? Wat als je er geen succes van kunt maken?

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat angst een goede functie heeft.
Angst wil je waarschuwen en behoeden. Dat kan heel waardevol zijn. Het zorgt ervoor dat je zaken goed overdenkt voordat je iets doet.

Angst is de verkeerde kant op fantaseren

Angst kan ontsporen, helemaal uit de bocht vliegen, met je op de loop gaan. Dan kom je in allemaal mogelijke scenario’s terecht van ‘wat als’ . In plaats van dat je bedenkt wat er allemaal voor positiefs kan gebeuren, bedenk je wat er allemaal mis kan gaan: rampscenario’s.

In plaats van: ik krijg een geweldige nieuwe job, mijn bedrijf gaat veel beter lopen, ik word veel gelukkiger, bedenk je Als ik met mijn manager ga praten dat ik graag dat nieuwe project wil doen, dan denkt hij/zij vast dat ik mijn werk niet meer leuk vind en sta ik meteen boven aan de lijst om te ontslaan. Of: ik weet wel wat ik wil maar wat als ik een foute keuze maak? Wat als ik mijn baan kwijtraak? Wat als ik een bedrijf opstart maar het lukt niet om er genoeg inkomen uit te halen? Dan ga ik failliet enz. Voel je de paniek al door je lijf gieren?

Wat ik heb gemerkt, is dat het al kan helpen om je te realiseren dat angst vaak op de toekomst zit. Op wat er KAN gebeuren. Dat hoeft dus niet te gaan gebeuren…..In feite is er op dit moment niets aan de hand. Jij leest nu op dit moment dit stuk, hebt waarschijnlijk een dak boven je hoofd, wat te eten en vast ook wel een fijn mens in je familie of in je huis, je hebt een heleboel talenten en vaardigheden, kennis, bent een leuk mens, enzovoort. Je bent alleen keuzes aan het maken voor een betere toekomst…..

Als angst je in beslag neemt en je ervan weerhoudt om in actie te komen

.
Dan heb je volgens mij 2 opties:

  • je stopt het weg, focust op iets anders (positiefs), leidt jezelf af.
    Dat kan, en helpt, maar de angst kan zó weer zijn (lelijke) kop opsteken.
  • je gaat het doorléven.
    Dan ga je er helemaal IN, gaat je voorstellen wat er allemaal kan gebeuren, wat er mis kan gaan. En vraag je dan steeds af ‘en dan? Wat betekent dat voor mij? Hoe sta ik er dan vóór, wat zou ik dan doen?’ Voelt zeker eerst heel ongemakkelijk en niet fijn want meestal stoppen we angst het liefst weg maar uiteindelijk wordt de angst wel minder groot. Laat het maar even helemaal toe. Dan ebt het ook weer weg. En komt er energie vrij voor positieve dingen!

Moed

Als je iets wilt veranderen, heb je moed nodig. Moed om onder ogen te zien dat je het anders wilt, moed om daar voor uit te komen in je omgeving, moed om iets niet meer te doen, moed om iets nieuws te gaan doen. 4 tips om moed te verzamelen:
1. bedenk hoe je je zou voelen als je een jaar of 2 jaar verder bent en er NIETS veranderd is. Hoe zou dat zijn? hoe zou je je dan voelen?
2. Zoek voorbeelden van mensen die gedaan hebben wat jij wilt gaan doen, Internet, boeken, kijk in je eigen netwerk. Inspirerend en het helpt je ook om je voor te bereiden.
3. Bedenk dat je al veel vaker in je leven nieuwe dingen gedaan hebt: verhuisd, een opleiding, nieuwe relatie, nieuwe hobby of sport, van baan gewisseld. Sommige dingen pakten goed uit, anderen misschien wat minder goed maar je bent er altijd wel weer goed uitgekomen!
4. Bedenk wat het je kan opleveren als je actie neemt, iets gaat veranderen, hoe gaaf dat zou zijn, hoe je je zou voelen, hoeveel gelukkiger je zou zijn, hoe je aan je dag zou beginnen, hoe anders je thuis zou komen na een dag, enzovoort. Fantaseer dus de goede kant op!

Ik wens je heel veel moed toe om te gaan doen wat jij graag wilt gaan doen en – klein of groot –  iets te veranderen! Ik weet vanuit mijn ervaring ook zelf hoe het voelt om angst te hebben, én weet ook hoe gaaf het is als je durft.

Als je meer inzicht en begeleiding wilt bij het zetten van een volgende stap (baan of bedrijf) – neem dan contact met me op!

Hartelijke groet,
Hanneke

Share

Related Posts

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *