Ik ben een kolibrie. Jij ook? Of een drilboor?

Share 1 Likes 0

Mijn logo is een kolibrie. En dat is niet voor niets natuurlijk. Ik ben namelijk zelf ook een kolibrie!
Als ik terugkijk op mijn loopbaan tot nu toe, dan ben ik gemiddeld om de 2,5 jaar wat anders gaan doen. Soms binnen de organisatie in een andere rol, soms overgestapt naar een andere organisatie/sector. Het waren de momenten dat ik toe was aan wat anders, dat het begon te kriebelen, dat ik op dat punt kwam waarop ik voor mijn gevoel meer van hetzelfde ging doen, en minder nieuwe/andere dingen.
Soms baalde ik daar ook wel van, dat ik dan weer wat anders wilde. En dacht ik dat ik ‘het’ gewoon nog niet gevonden had. Want andere mensen werkten wel jaaaaaaren in een bepaalde functie of bedrijf, en hadden daar dan nog steeds heel veel plezier in en voldoening van, konden daar nog steeds uitdaging in vinden, zichzelf weer verder specialiseren, verdiepen, verbeteren.  Dus blijkbaar had ik DAT nog niet gevonden, als ik om de zoveel jaar weer van werkgever of baan verwisselde!  Dacht ik.
Nu weet ik beter. Ik ben een bouwer. Ik heb het naar mijn zin als er dingen gebouwd moeten worden, als er nog niks is of als er iets is wat nog veel verder/beter neergezet moet worden, als er veel verschillende aspecten bij komen kijken, als er veel verandert, als er nagedacht moet worden, ontwikkeld, als het nodig is om te denken én te doen, als er ruimte is om te denken en de beste oplossing voor iets te vinden.
Ja, dat betekent dus ook dat als dat klaar is, als het meer een kwestie wordt van beheren en uitvoeren en verder finetunen op details, als het grofweg stáát en het werk smaller wordt, dat betekent ook dat dat minder geschikt is voor mij. Dan kom ik minder tot mijn recht en heb ik het ook minder naar mijn zin qua voldoening en uitdaging.

Het is heel fijn om dat nu van mijzelf te weten. Want daardoor kan ik ervoor zorgen  – door de keuzes die ik maak – dat ik breedte houd in mijn werk, voldoende nieuwe dingen heb en voldoende kan DENKEN en DOEN. Als ondernemer kan ik hierin natuurlijk ook heel veel zelf sturen. Bijvoorbeeld door kortere resultaatgerichte trajecten te doen met klanten in plaats van heel langdurige trajecten.

In dit filmpje van Elisabeth Gilbert, de schrijfster van ‘eten, bidden, beminnen’ en ook van ‘big magic’ (aanrader!), legt zij heel treffend uit dat er mensen zijn die een kolibrie zijn en mensen die een drilboor zijn. Een kolibrie vliegt om de zoveel tijd weer verder naar een andere bloem, gaat af en toe eens verderop kijken. Hij neemt wat mee naar waar hij heengaat en laat ook wat achter waar hij weggaat. En drilboor-mensen zijn specialistisch en drillen de hele dag en de hele week en het hele jaar door en willen nog beter leren drillen als ze eenmaal hun eigen drilboor gevonden hebben.

Beide hebben we nodig in de wereld!
De truc is alleen om te weten welke van de twee jij (meer) bent.
En zodra je dat weet, dan je werk daarnaar in te richten (of naar een verandering te zoeken) zodat jij optimaal tot je recht komt. Voor jezelf én voor je werkgever of je klanten als het je eigen bedrijf is.

Related Posts

Geef een antwoord

Your email address will not be published. Required fields are marked *